Branżowa Szkoła I Stopnia ZSZiR
Zespół Szkół Zawodowych i Rolniczych im. A. Mickiewicza
Adres: 37-550 Radymno, ul. Złota Góra 13, tel./fax 16 628 10 21
e-mail: zsoiz@radymno.edu.pl
strona internetowa szkoły: www.zsoiz.radymno.edu.pl
facebook
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MECHANIK OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, technika
Kierunek przygotowuje do eksploatacji pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie. Absolwent może podejmować pracę w przedsiębiorstwach technicznej obsługi wsi i rolnictwa, prowadzić działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług mechanizacyjnych, naprawczych, serwisowania i dystrybucji części zamiennych do sprzętu rolniczego.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- ROL.02 Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie.
Dodatkowe kwalifikacje:
- prawa jazdy kategorii B i T.
Możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacji:
- operator kombajnu, operatora wózka jezdniowego
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KUCHARZ
Innowacje: dekorowania wyrobów cukierniczych i deserów
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, technika
Kierunek przygotowuje do wykonywania następujących zadań zawodowych: przechowywania żywności, sporządzania potraw i napojów oraz wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów. Absolwent może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą oraz podejmować pracę w zakładach gastronomicznych.
Innowacje:
- dekorowania wyrobów cukierniczych i deserów.
Zajęcia w ramach innowacji rozwijają umiejętności uczniów w zakresie przygotowania dekoracji, dekorowania i serwowania wyrobów cukierniczych i deserów.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
Możliwość zdobycia dodatkowych uprawnień w ramach kursów:
- kurs barmański, kelnerski, carvingu
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OGRODNIK
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, technika
Kierunek przygotowuje do zakładania i prowadzenia upraw ogrodniczych. Absolwent może podejmować pracę w ogrodniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych, przedsiębiorstwach zajmujących się zakładaniem oraz pielęgnowaniem terenów zieleni, firmach ogrodniczych odpowiedzialnych za zagospodarowanie terenów zielonych, sklepach ogrodniczych czy kwiaciarniach a także prowadzić indywidualne gospodarstwo ogrodnicze.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych.
Dodatkowe kwalifikacje:
- prawo jazdy kategorii T.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ROLNIK
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, technika
Kierunek przygotowuje do wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie. Absolwent może znaleźć zatrudnienie w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych, samodzielnie prowadzić indywidualne gospodarstwo rolne oraz działalność gospodarczą.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej.
Kwalifikacje zawodowe:
- Dodatkowe kwalifikacje: prawo jazdy kategorii T.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CUKIERNIK
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, technika
To zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Kierunek przygotowuje do produkcji wyrobów cukierniczych, obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji, sporządzania półproduktów i gotowych wyrobów cukierniczych, magazynowania surowców cukierniczych, dekorowania wyrobów cukierniczych i przygotowania do ich dystrybucji. Absolwent znajdzie zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, sanatoriach, firmach cukierniczych i produkujących słodycze. Może prowadzić własną działalność gospodarczą.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Planowane oddziały zostaną utworzone w przypadku dokonania pełnego naboru. Dopuszcza się możliwość tworzenia oddziałów łączonych za zgodą organu prowadzącego.