Technikum
Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie – Skłodowskiej
Adres: 37-500 Jarosław, ul. Kraszewskiego 3, tel./fax 16 621 64 14
e-mail: sekretariat@zssibjaroslaw.edu.pl
strona internetowa szkoły: www.zssibjaroslaw.edu.pl
facebook
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK ANALITYK
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: chemia, biologia
Przedmioty punktowane: chemia/biologia
Analityk bada właściwości substancji, pobiera i przygotowuje próbki do badań, obsługuje nowoczesny sprzęt laboratoryjny i prowadzi dokumentację. Nauka realizowana jest w nowoczesnych laboratoriach w szkole oraz w trakcie praktyk w Polsce i za granicą. Zawód zapewnia ciekawą i stabilną pracę m.in. w laboratoriach kryminalistycznych, naukowo - badawczych i klinicznych. Absolwenci gotowi są do podjęcia studiów m.in. w zakresie: chemii kryminalistycznej, inżynierii farmaceutycznej i kosmetologii, biotechnologii.
Realizacja innowacji w zakresie:
- “Naturalne kosmetyki i kosmetologia” - w programie: samodzielne badanie składu preparatów kosmetycznych, poznawanie ich właściwości i zastosowania, sporządzanie kosmetyków w szkolnym laboratorium, spotkanie z kosmetologiem i wykwalifikowaną kosmetyczką oraz warsztaty z perfumiarstwa.
- “Na tropie - czyli chemiczny detektyw” - udział w warsztatach w laboratorium kryminalistycznym i zajęciach z daktyloskopii i traseologii.
- “I Ty możesz zostać farmaceutą” - w programie: badanie składu i tożsamości leków, sporządzanie leków tj. mikstur, emulsji, maści, zapoznanie z działalnością aptek i elementami prawa farmaceutycznego, zwiedzenie Muzeum Farmacji Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz zakładów farmaceutycznych.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- CHM.03. Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych.
- CHM.04. Wykonywanie badań analitycznych.
Wymagana minimalna ilość punktów: 60
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - produkcja wyrobów cukierniczych
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski, chemia
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, chemia albo biologia albo plastyka
Technik technologii żywności zajmuje się opracowywaniem nowych produktów żywnościowych i technologii. Organizuje i nadzoruje proces produkcji produktów żywnościowych. Technolog produkcji, laborant, referent ds. rozliczeń produkcji, dietetyk, kierownik działu jakości, własna działalność to niektóre stanowiska pracy absolwentów. Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają w profesjonalnie wyposażonych szkolnych pracowniach cukierniczych i laboratoriach oraz podczas krajowych i zagranicznych praktyk zawodowych.
Realizacja innowacji w zakresie:
- „Dietetyka” - warsztaty, które uczą zasad zdrowego odżywiania, a ich uczestnicy nabywają umiejętność przygotowywania jadłospisów dla wybranej diety. Potwierdzeniem udziału jest szkolny certyfikat.
- „Bezpieczeństwo żywności” – badania laboratoryjne żywności, którą spożywamy na co dzień. Szukamy dodatków i zafałszowań, poznajemy skład i dopuszczalne zawartości.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
- SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
Wymagana minimalna ilość punktów: 60
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI – produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń - klasa patronacka SOKOŁÓW S.A.
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski, chemia, biologia
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, chemia albo biologia albo technika
Technik technologii żywności zajmuje się opracowywaniem nowych produktów żywnościowych i technologii. Organizuje i nadzoruje proces produkcji produktów żywnościowych. Technolog produkcji, laborant, referent ds. rozliczeń produkcji, dietetyk, kierownik działu jakości, własna działalność to niektóre stanowiska pracy absolwentów. Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają w zakładach przemysłowych takich jak „Sokołów” S.A. oraz praktyk zagranicznych.
Realizacja innowacji w zakresie:
- „Dietetyka” - warsztaty, które uczą zasad zdrowego odżywiania, a ich uczestnicy nabywają umiejętność przygotowywania jadłospisów dla wybranej diety. Potwierdzeniem udziału jest szkolny certyfikat.
- „Bezpieczeństwo żywności” – badania laboratoryjne żywności, którą spożywamy na co dzień. Szukamy dodatków i zafałszowań, poznajemy skład i dopuszczalne zawartości.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
- SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
Wymagana minimalna ilość punktów: 60
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski, biologia
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, biologia lub chemia lub plastyka
Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dla osób kreatywnych, chcących rozwijać swoje pasje kulinarne i poznawać nowe trendy w żywieniu, lubiących kontakt z ludźmi i dbających o zdrowy tryb życia. W trakcie nauki będziesz mógł: brać udział w konkursach, pokazach i warsztatach, odbywać praktyki i staże
w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą. Nasi absolwenci są menagerami restauracji, szefami kuchni, organizują imprezy okolicznościowe, prowadzą własne firmy m.in. catering dietetyczny.
Realizacja innowacji w zakresie:
- „Dieta i fitnes” - innowacja o współpracy dietetyka z instruktorem fitness. Uczestnicy nabywają umiejętności w zakresie przygotowywania programów treningowo - żywieniowych dla osób aktywnych oraz przygotowywania programów wspomagających leczenie osób chorych i ze szczególnymi potrzebami w zakresie diety.
W ramach certyfikowanych szkoleń i warsztatów:
- „Kelner”
- „Barman”
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Dodatkowe umiejętności:
- „Barista – profesjonalne parzenie kawy” - realizowane w ramach programu nauczania dla zawodu i poświadczone na świadectwie.
Wymagana minimalna ilość punktów: 60
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK USŁUG FRYZJERSKICH
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, biologia albo chemia, plastyka
Dobry technik usług fryzjerskich zawsze znajdzie zatrudnienie w damskich i męskich salonach fryzjerskich, może prowadzić własną działalność gospodarczą. Kształtowanie wizerunku innych osób, możliwość rozwoju własnych talentów artystycznych i kreatywności, wysokie zarobki i nabywanie doświadczenia to składowe sukcesu branży fryzjerskiej. Uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności w szkolnych pracowniach, podczas praktyk krajowych i zagranicznych, uczestnicząc w konkursach, pokazach mistrzów fryzjerstwa oraz targach fryzjersko-kosmetycznych.
Realizacja innowacji w zakresie:
- „Stylizacja paznokci” - propozycja dla osób, które chcą poznać tajniki manicure i zdobyć dodatkowe kwalifikacje zawodowe. Program innowacji obejmuje: metody i sposoby stylizacji paznokci, zasady doboru właściwych akcesoriów, preparatów i kosmetyków do wykonania manicure na różne okazje oraz warsztaty w zakresie stylizacji paznokci metodą hybrydową.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich.
- FRK.03. Projektowanie i wykonywanie fryzur.
Dodatkowe umiejętności:
-
“Elementy wizażu” - realizowane w ramach programu nauczania dla zawodu i poświadczone na świadectwie.
W ramach certyfikowanych szkoleń i warsztatów:
- „Make – up artist”
- „Young Barber”
- „Podstawy charakteryzacji”
- „Stylizacja rzęs i brwi”
Wymagana minimalna ilość punktów: 60
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK HOTELARSTWA
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski, geografia
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia albo plastyka
Kierunek rozwija kreatywność, otwartość, umiejętność podejmowania decyzji, współpracy i zarządzania. Łączy w sobie różne zawody: hotelarz, organizator turystyki, organizator imprez, animator czasu wolnego, kelner. Uczymy się w renomowanych hotelach w kraju i za granicą. Nasi absolwenci zarządzają hotelami, są rezydentami oraz pracownikami recepcji i stref SPA, centrów informacji turystycznej, biur podróży, linii lotniczych, prowadzą własne firmy.
Realizacja innowacji pedagogicznej w zakresie:
- “Organizator turystyki” - warsztaty z geografii turystycznej oraz projektowania i organizowania imprez i usług turystycznych.
- “Reklama w biznesie” - warsztaty projektowania reklamy internetowej, tworzenia spotów reklamowych, projektowania ulotek, wizytówek, plakatów itp., tworzenia gadżetów reklamowych, obróbki zdjęć, planowania kampanii reklamowej, wykorzystania druku 3D w reklamie.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
- HGT.06. Realizacja usług w recepcji.
Dodatkowe umiejętności:
- Realizowane w ramach programu nauczania dla zawodu i poświadczone na świadectwie:
- ”Animator czasu wolnego”
- “Obsługa kelnerska”
W ramach kursów:
- “Steward/stewardessa”
- “Rezydent turystyczny”
- “Pilot wycieczek”
- “Obsługa kas fiskalnych i terminali płatniczych”
Wymagana minimalna ilość punktów: 60