Jesteś tutaj: Start / Technikum

Technikum

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

                                                                                                        

 

Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie – Skłodowskiej
Adres: 37-500 Jarosław, ul. Kraszewskiego 3, tel./fax 16 621 64 14
e-mail: sekretariat@zssibjaroslaw.edu.pl
strona internetowa szkoły: www.zssibjaroslaw.edu.pl
facebook

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK ANALITYK

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:  chemia, biologia

Przedmioty punktowane: chemia/biologia

Analityk bada właściwości substancji, pobiera i przygotowuje próbki do badań, obsługuje nowoczesny sprzęt laboratoryjny i prowadzi dokumentację. Nauka realizowana jest w nowoczesnych laboratoriach w szkole oraz w trakcie praktyk w Polsce i za granicą. Zawód zapewnia ciekawą i stabilną pracę m.in. w laboratoriach  kryminalistycznych, naukowo - badawczych i klinicznych. Absolwenci gotowi są do podjęcia studiów m.in. w zakresie: chemii kryminalistycznej, inżynierii farmaceutycznej i kosmetologii, biotechnologii.

Realizacja innowacji w zakresie:

  • “Naturalne kosmetyki i kosmetologia” - w programie: samodzielne badanie składu preparatów kosmetycznych, poznawanie ich właściwości i zastosowania, sporządzanie kosmetyków w szkolnym laboratorium, spotkanie z kosmetologiem i wykwalifikowaną kosmetyczką oraz warsztaty z perfumiarstwa.
  • “Na tropie - czyli chemiczny detektyw” - udział w warsztatach w laboratorium kryminalistycznym i zajęciach z daktyloskopii i traseologii.
  • “I Ty możesz zostać farmaceutą” - w programie: badanie składu i tożsamości leków, sporządzanie leków tj. mikstur, emulsji, maści, zapoznanie z działalnością aptek i elementami prawa farmaceutycznego, zwiedzenie Muzeum Farmacji Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz zakładów farmaceutycznych.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • CHM.03. Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych.
  • CHM.04. Wykonywanie badań analitycznych.

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

Czytaj więcej

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - produkcja wyrobów cukierniczych

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski, chemia

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, chemia albo biologia albo plastyka

Technik technologii żywności zajmuje się opracowywaniem nowych produktów żywnościowych i technologii. Organizuje i nadzoruje proces produkcji produktów żywnościowych. Technolog produkcji, laborant, referent ds. rozliczeń produkcji, dietetyk, kierownik działu jakości, własna działalność to niektóre stanowiska pracy absolwentów. Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają w profesjonalnie wyposażonych szkolnych pracowniach cukierniczych i laboratoriach oraz podczas krajowych i zagranicznych praktyk zawodowych.

Realizacja innowacji w zakresie:

  • „Dietetyka” - warsztaty, które uczą zasad zdrowego odżywiania, a ich uczestnicy nabywają umiejętność przygotowywania jadłospisów dla wybranej diety. Potwierdzeniem udziału jest szkolny certyfikat.
  • „Bezpieczeństwo żywności” – badania laboratoryjne żywności, którą spożywamy na co dzień. Szukamy dodatków i zafałszowań, poznajemy skład i dopuszczalne zawartości.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
  • SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

Czytaj więcej

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI  – produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń - klasa patronacka SOKOŁÓW S.A.

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski, chemia, biologia

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, chemia albo biologia albo technika

Technik technologii żywności zajmuje się opracowywaniem nowych produktów żywnościowych i technologii. Organizuje i nadzoruje proces produkcji produktów żywnościowych. Technolog produkcji, laborant, referent ds. rozliczeń produkcji, dietetyk, kierownik działu jakości, własna działalność to niektóre stanowiska pracy absolwentów. Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają w zakładach przemysłowych takich jak „Sokołów” S.A. oraz praktyk zagranicznych.

Realizacja innowacji w zakresie:

  • „Dietetyka” - warsztaty, które uczą zasad zdrowego odżywiania, a ich uczestnicy nabywają umiejętność przygotowywania jadłospisów dla wybranej diety. Potwierdzeniem udziału jest szkolny certyfikat.
  • „Bezpieczeństwo żywności” – badania laboratoryjne żywności, którą spożywamy na co dzień. Szukamy dodatków i zafałszowań, poznajemy skład i dopuszczalne zawartości.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
  • SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski, biologia

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, biologia lub chemia lub plastyka

Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dla osób kreatywnych, chcących rozwijać swoje pasje kulinarne i poznawać nowe trendy w żywieniu, lubiących kontakt z ludźmi i dbających o zdrowy tryb życia. W trakcie nauki będziesz mógł: brać udział w konkursach, pokazach i warsztatach, odbywać praktyki i staże
w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą. Nasi absolwenci są menagerami restauracji, szefami kuchni, organizują imprezy okolicznościowe, prowadzą własne firmy m.in. catering dietetyczny.

 Realizacja innowacji w zakresie:

  • „Dieta i fitnes” - innowacja o współpracy dietetyka z instruktorem fitness. Uczestnicy nabywają umiejętności w zakresie przygotowywania programów treningowo - żywieniowych dla osób aktywnych oraz przygotowywania programów wspomagających leczenie osób chorych i ze szczególnymi potrzebami w zakresie diety.

W ramach certyfikowanych szkoleń i warsztatów:

  • „Kelner”
  • „Barman” 

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Dodatkowe umiejętności:

  • „Barista – profesjonalne parzenie kawy” - realizowane w ramach programu nauczania dla zawodu i poświadczone na świadectwie.

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

 

Czytaj więcej

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK USŁUG FRYZJERSKICH

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, biologia albo chemia, plastyka

Dobry technik usług fryzjerskich zawsze znajdzie zatrudnienie w damskich i męskich salonach fryzjerskich, może prowadzić własną działalność gospodarczą. Kształtowanie wizerunku innych osób, możliwość rozwoju własnych talentów artystycznych i kreatywności, wysokie zarobki i nabywanie doświadczenia to składowe sukcesu branży fryzjerskiej. Uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności w szkolnych pracowniach, podczas praktyk krajowych i zagranicznych, uczestnicząc w konkursach, pokazach mistrzów fryzjerstwa oraz targach fryzjersko-kosmetycznych.

Realizacja innowacji w zakresie:

  • „Stylizacja paznokci” - propozycja dla osób, które chcą poznać tajniki manicure i zdobyć dodatkowe kwalifikacje zawodowe. Program innowacji obejmuje: metody i sposoby stylizacji paznokci, zasady doboru właściwych akcesoriów, preparatów i kosmetyków do wykonania manicure na różne okazje oraz warsztaty  w zakresie stylizacji paznokci metodą hybrydową.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich.
  • FRK.03. Projektowanie i wykonywanie fryzur.

Dodatkowe umiejętności:

  • “Elementy wizażu” - realizowane w ramach programu nauczania dla zawodu i poświadczone na świadectwie.

    W ramach certyfikowanych szkoleń i warsztatów:

    • „Make – up artist”
    • „Young Barber”
    • „Podstawy charakteryzacji”
    • „Stylizacja rzęs i brwi”

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

Czytaj więcej

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK HOTELARSTWA

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski, geografia

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia albo plastyka

Kierunek rozwija kreatywność, otwartość, umiejętność podejmowania decyzji, współpracy i zarządzania. Łączy w sobie różne zawody: hotelarz, organizator turystyki, organizator imprez, animator czasu wolnego, kelner. Uczymy się w renomowanych hotelach w kraju i za granicą. Nasi absolwenci zarządzają hotelami, są rezydentami oraz pracownikami recepcji i stref SPA, centrów informacji turystycznej, biur podróży, linii lotniczych, prowadzą własne firmy.  

Realizacja innowacji pedagogicznej w zakresie:

  • “Organizator turystyki” - warsztaty z geografii turystycznej oraz  projektowania i organizowania imprez i usług turystycznych.
  • “Reklama w biznesie” -  warsztaty projektowania reklamy internetowej, tworzenia spotów reklamowych, projektowania ulotek, wizytówek, plakatów itp., tworzenia gadżetów reklamowych, obróbki zdjęć,  planowania kampanii reklamowej, wykorzystania druku 3D w reklamie.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji.

Dodatkowe umiejętności:

  • Realizowane w ramach programu nauczania dla zawodu i poświadczone na świadectwie:
    • ”Animator czasu wolnego”
    • “Obsługa kelnerska”

W ramach kursów:

- “Steward/stewardessa”

- “Rezydent turystyczny”

- “Pilot wycieczek”

- “Obsługa kas fiskalnych i terminali płatniczych”

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Budynek szkoły

    Budynek szkoły

  • Powiększ zdjęcie Mural z Patronką

    Mural z Patronką

  • Powiększ zdjęcie Rekonstrukcja historyczna

    Rekonstrukcja historyczna

  • Powiększ zdjęcie Akcja patriotyczna

    Akcja patriotyczna

  • Powiększ zdjęcie Technik analityk

    Technik analityk

  • Powiększ zdjęcie Technik analityk

    Technik analityk

  • Powiększ zdjęcie Pokazy chemiczne

    Pokazy chemiczne

  • Powiększ zdjęcie Labolatorium chemiczne

    Labolatorium chemiczne

  • Powiększ zdjęcie Technik hotelarstwa

    Technik hotelarstwa

  • Powiększ zdjęcie Technik hotelarstwa

    Technik hotelarstwa

  • Powiększ zdjęcie Technik hotelarstwa

    Technik hotelarstwa

  • Powiększ zdjęcie Z życia szkoły

    Z życia szkoły

  • Powiększ zdjęcie Technik technologii żywności

    Technik technologii żywności

  • Powiększ zdjęcie Technik technologii żywności

    Technik technologii żywności

  • Powiększ zdjęcie Technik technologii żywności

    Technik technologii żywności

  • Powiększ zdjęcie Catering na słodko

    Catering na słodko

  • Powiększ zdjęcie Technik usług fryzjerskich

    Technik usług fryzjerskich

  • Powiększ zdjęcie Technik usług fryzjerskich

    Technik usług fryzjerskich

  • Powiększ zdjęcie Technik usług fryzjerskich

    Technik usług fryzjerskich

  • Powiększ zdjęcie Noc filmowa

    Noc filmowa

  • Powiększ zdjęcie Technik żywienia i usług gastronomicznych

    Technik żywienia i usług gastronomicznych

  • Powiększ zdjęcie Catering

    Catering

  • Powiększ zdjęcie Technik żywienia i usług gastronomicznych

    Technik żywienia i usług gastronomicznych

  • Powiększ zdjęcie Wolontariat

    Wolontariat