Branżowa Szkoła Nr 2 ZSSChiO

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie – Skłodowskiej
Adres: 37-500 Jarosław, ul. Kraszewskiego 3, tel./fax 16 621 64 14
e-mail: zsschiosekretariat@interia.eu
strona internetowa szkoły: www.zsschiojaroslaw.edu.pl
facebook

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRACOWNIK OBSŁUGI HOTELOWEJ NOWOŚĆ

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia

Pracownik obsługi hotelowej jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie. Zajmuje się przygotowywaniem i podawaniem śniadań, utrzymywaniem czystości i porządku w hotelu, oraz organizowaniem usług dodatkowych takich jak roomservice czy usługi rekreacyjne i rozrywkowe.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

 Czytaj więcej

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

CUKIERNIK

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia

Cukiernik sporządza ciasta, ciasteczka, torty, wyroby z czekolady i karmelu oraz dekoracje wyrobów cukierniczych. Praca cukiernika jest ciekawa i stabilna, odporna na wahania sezonowe, dającą możliwość rozwoju zdolności artystycznych i kreatywności oraz opracowywania nowych receptur. Uczniowie rozwijają umiejętności praktyczne w nowoczesnej pracowni cukierniczo-piekarskiej oraz w lokalnych zakładach, w których mogą znaleźć zatrudnienie po ukończeniu nauki. Najlepsi mają możliwość odbycia praktyk zagranicznych w Niemczech i Włoszech.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KUCHARZ

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia

Łatwość znalezienia pracy zarówno w kraju jak i za granicą, możliwość osiągnięcia wysokich dochodów, możliwość prowadzenia własnej działalności to niektóre plusy zawodu kucharza. Umiejętności zawodowe można wykorzystywać w życiu prywatnym, szanse na sukces zawodowy zwiększa możliwość ścisłej specjalizacji w zakresie potraw wybranej kuchni. Uczeń odbywają zajęcia praktyczne w szkolnych pracowniach lub u pracodawcy, jako młodociani pracownicy. Najlepsi mają możliwość odbycia praktyk zawodowych we Włoszech, Niemczech i Grecji.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KELNER

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia

Zawód kelner to atrakcyjne miejsca pracy, bezpośredni kontakt z klientami, wysokie zarobki oraz możliwości rozwoju zawodowego. Profesjonalny kelner jest wizytówką zakładu. Wykonuje czynności związane z kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz obsługą przyjęć okolicznościowych, kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji itp.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRZETWÓRCA MIĘSA

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia

Przetwórca mięsa jest zawodem deficytowym i dlatego specjaliści w tym zawodzie są poszukiwani w kraju i za granicą. Możliwości rozwoju zawodowego to m.in. stosowanie najnowszych technologii, specjalizacja w produkcji tradycyjnych produktów lub wyrobów mięsnych ekologicznych. Uczniowie nabywają umiejętności praktyczne w Zakładach Mięsnych SOKOŁÓW S.A. w Jarosławiu, które dają absolwentom gwarancję zatrudnienia. Absolwenci mogą też prowadzić własne zakłady masarskie.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych

Czytaj więcje 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FRYZJER

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia

Absolwent tego kierunku jest przygotowany do wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych, koloryzacji, trwałej ondulacji i prostowania, strzyżenia włosów i stylizacji fryzur, wykonywania fryzur okolicznościowych. Fryzjer znajdzie zatrudnienie w damskich i męskich salonach fryzjerskich, może też prowadzić własny salon fryzjerski, w tym salon mobilny. Zawód daje możliwość rozwoju kreatywności i talentów artystycznych, a umiejętności i doświadczenie przekładają się na wysokie zarobki.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Planowane oddziały zostaną utworzone w przypadku dokonania pełnego naboru. Dopuszcza się możliwość tworzenia oddziałów łączonych za zgodą organu prowadzącego.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Budynek szkoły

    Budynek szkoły

  • Powiększ zdjęcie Dni Otwarte

    Dni Otwarte

  • Powiększ zdjęcie Promocja zdrowia

    Promocja zdrowia

  • Powiększ zdjęcie Piknik rodzinny na podwórku szkolnym

    Piknik rodzinny na podwórku szkolnym

  • Powiększ zdjęcie Dekorujemy pierniki

    Dekorujemy pierniki

  • Powiększ zdjęcie Nasze dzieło

    Nasze dzieło

  • Powiększ zdjęcie Kulinarne zmagania

    Kulinarne zmagania

  • Powiększ zdjęcie Potrawy trzeba udekorować

    Potrawy trzeba udekorować

  • Powiększ zdjęcie Czary w kuchni molekularnej

    Czary w kuchni molekularnej

  • Powiększ zdjęcie Mowa sztućców

    Mowa sztućców

  • Powiększ zdjęcie Smakujemy przekąski

    Smakujemy przekąski

  • Powiększ zdjęcie Uczymy się w Sokołowie S.A

    Uczymy się w Sokołowie S.A

  • Powiększ zdjęcie Konkurs fryzjerski

    Konkurs fryzjerski

  • Powiększ zdjęcie Tajemnica pięknych loków

    Tajemnica pięknych loków

  • Powiększ zdjęcie Przed śniadaniem w hotelu

    Przed śniadaniem w hotelu

  • Powiększ zdjęcie Przygotowanie pokoju hotelowego

    Przygotowanie pokoju hotelowego