Branżowa Szkoła Nr 2 ZSSCHiO

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie – Skłodowskiej
Adres: 37-500 Jarosław, ul. Kraszewskiego 3, tel./fax 16 621 64 14
e-mail: zsschiosekretariat@interia.eu
strona internetowa szkoły: www.zsschiojaroslaw.edu.pl
facebook

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Kierunki kształcenia dla gimnazjalistów i ósmoklasistów

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CUKIERNIK

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia

Cukiernik sporządza ciasta, ciasteczka, torty, wyroby z czekolady i karmelu oraz dekoracje To ciekawa i stabilną praca, odporna na wahania sezonowe i dającą możliwość rozwoju zdolności artystycznych i kreatywności oraz opracowywania nowych receptur. Uczniowie rozwijają umiejętności praktyczne w nowoczesnej pracowni cukierniczo-piekarskiej oraz w lokalnych zakładach, w których mogą znaleźć zatrudnienie po ukończeniu nauki. Najlepsi mają możliwość odbycia praktyk zagranicznych.

Czytaj więcej

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KUCHARZ

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia

Łatwość znalezienia pracy zarówno w kraju jak i za granicą, możliwość osiągnięcia wysokich dochodów, możliwość prowadzenia własnej działalności to niektóre plusy zawodu kucharza. Umiejętności zawodowe można wykorzystywać w życiu prywatnym, szanse na sukces zawodowy zwiększa możliwość ścisłej specjalizacji w zakresie potraw wybranej kuchni. Uczeń odbywają zajęcia praktyczne w szkolnych pracowniach lub u pracodawcy jako młodociani pracownicy.

Czytaj więcej

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRZETWÓRCA MIĘSA

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • TG.05. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia

Wędliniarz jest zawodem deficytowym i dlatego specjaliści w tym zawodzie są poszukiwani w kraju i za granicą. Możliwości rozwoju zawodowego to m.in. stosowanie najnowszych technologii, specjalizacja w produkcji tradycyjnych produktów lub wyrobów mięsnych ekologicznych. Uczniowie nabywają umiejętności praktyczne w Zakładach Mięsnych SOKOŁÓW S.A. w Jarosławiu, które dają absolwentom gwarancję zatrudnienia. Absolwenci mogą też prowadzić własne zakłady masarskie.

Czytaj więcej

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FRYZJER

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich.

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia

Fryzjer znajdzie zatrudnienie w damskich i męskich salonach fryzjerskich, może też prowadzić własny salon fryzjerski, w tym salon mobilny. Zawód daje możliwość rozwoju kreatywności i talentów artystycznych a umiejętności i doświadczenie przekładają się na wysokie zarobki. Uczniowie rozwijają umiejętności praktyczne w szkolnych pracowniach fryzjerskich lub w lokalnych salonach fryzjerskich.

Czytaj więcej

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KELNER

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich.

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia

Profesjonalny kelner jest wizytówką zakładu. Wykonuje czynności związane z kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz obsługą przyjęć okolicznościowych, kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji itp. Zawód kelner to atrakcyjne miejsca pracy, bezpośredni kontakt z klientami, wysokie zarobki oraz możliwości rozwoju zawodowego. 

Czytaj więcej

* Planowane oddziały zostaną utworzone w przypadku dokonania pełnego naboru. Dopuszcza się możliwość tworzenia oddziałów łączonych za zgodą organu prowadzącego.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie budynek szkoły

    budynek szkoły

  • Powiększ zdjęcie dekorujemy pierniki

    dekorujemy pierniki

  • Powiększ zdjęcie najlepsze pączki w mieście

    najlepsze pączki w mieście

  • Powiększ zdjęcie temperujemy czekoladę

    temperujemy czekoladę

  • Powiększ zdjęcie trochę lukru nie zaszkodzi

    trochę lukru nie zaszkodzi

  • Powiększ zdjęcie konkurs fryzjerski

    konkurs fryzjerski

  • Powiększ zdjęcie sukces na konkursie międzyszkolnym

    sukces na konkursie międzyszkolnym

  • Powiększ zdjęcie tajemnica pięknych loków

    tajemnica pięknych loków

  • Powiększ zdjęcie zajęcia w szkolnej pracowni

    zajęcia w szkolnej pracowni

  • Powiększ zdjęcie nagrody dla najlepszych

    nagrody dla najlepszych

  • Powiększ zdjęcie potrawy trzeba udekorować

    potrawy trzeba udekorować

  • Powiększ zdjęcie przyprawy ze szkolnego zielnika

    przyprawy ze szkolnego zielnika

  • Powiększ zdjęcie jesteśmy najlepsi w Poznaniu

    jesteśmy najlepsi w Poznaniu

  • Powiększ zdjęcie jesteśmy najlepsi w Poznaniu

    jesteśmy najlepsi w Poznaniu

  • Powiększ zdjęcie uczymy się w Sokołowie S.A

    uczymy się w Sokołowie S.A