Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 2 ZSSiB
Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie – Skłodowskiej
Adres: 37-500 Jarosław, ul. Kraszewskiego 3, tel./fax 16 621 64 14
e-mail: zsschiosekretariat@interia.eu
strona internetowa szkoły: www.zssibjaroslaw.edu.pl
facebook
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CUKIERNIK
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia
Cukiernik zdobywa wiedzę dotyczącą produkcji ciast, mas, kremów, tortów, karmelu, czekolady i dekoracji wyrobów cukierniczych. Praca cukiernika rozwija zdolności artystyczne i kreatywność. Wiedza dotycząca magazynowania surowców, produkcji półproduktów i wyrobów gotowych to perspektywa zatrudnienia w cukierniach, zakładach ciastkarskich, kawiarniach, a także podstawa do założenia własnej działalności. Nauka na tym kierunku daje możliwość odbycia praktyk zagranicznych.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KUCHARZ
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia
To idealny zawód dla osób kreatywnych, pomysłowych, które chcą zawodowo zajmować się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata i zainteresowanych pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą. Dodatkowe umiejętności zapewnia udział w certyfikowanym kursie: “Obsługa kelnerska i barmańska” w zakresie przygotowywania napojów mieszanych, ich dekoracji i sposobu podawania, zasad budowania relacji z gośćmi i elementów obsługi klienta.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KELNER
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia
To zawód dla osób ceniących pracę z ludźmi, chcących poznawać tajniki pracy barmana i baristy, pragnących nabyć umiejętność obsługi gości w wysokim standardzie. Uczniowie zdobywają umiejętności z zakresu promocji i sprzedaży usług oraz obsługi specjalistycznych programów komputerowych. Dodatkowe umiejętności zapewnia udział w certyfikowanych kursach: “Barista” i “Barman” w zakresie sporządzania, dekoracji i serwowania napojów mieszanych, budowania smaku oraz relacji
z gośćmi.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FRYZJER
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia
Absolwent przygotowany jest do wykonywania profesjonalnych usług w salonie fryzjerskim: pielęgnacja, koloryzacja, strzyżenie i stylizacja fryzur, keratynowe prostowanie włosów, trwała ondulacja, upięcia okolicznościowe. Znajduje zatrudnienie
w damskich i męskich salonach fryzjerskich oraz barberskich, może też prowadzić własną działalność, w tym salon mobilny. Zawód rozwija kreatywność i talenty artystyczne, a nabyte umiejętności przekładają się na wysokie zarobki.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
-
FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PRACOWNIK OBSŁUGI HOTELOWEJ
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia
Uczniowie kształcący się na tym kierunku zdobywają wiedzę i umiejętności praktyczne w zakresie obsługi konsumenta, utrzymania czystości i organizacji usług dodatkowych w obiektach świadczących usługi hotelarskie. Najlepsi mają możliwość odbycia praktyk za granicą potwierdzonych dokumentem Europass Mobilność oraz zatrudnienia w hotelach, motelach, pensjonatach, domach wycieczkowych, obiektach gastronomicznych.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Planowane oddziały zostaną utworzone w przypadku dokonania pełnego naboru. Dopuszcza się możliwość tworzenia oddziałów łączonych za zgodą organu prowadzącego.