Branżowa Szkoła II Stopnia ZSCKR
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Adama Mickiewicza
Adres: 37-550 Radymno, ul. Złota Góra 13, tel./fax 16 628 10 21
e-mail: zsoiz@radymno.edu.pl
strona internetowa szkoły: www.zsckr.radymno.edu.pl
facebook
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Do branżowej szkoły II stopnia przyjmuje się kandydatów, którzy ukończyli branżową szkołę I stopnia w okresie 5 lat szkolnych poprzedzających rok szkolny, na który ubiegają się o przyjęcie do publicznej branżowej szkoły II stopnia, którzy:
- Posiadają świadectwo ukończenia branżowej szkoły I stopnia
- Posiadają zaświadczenie o zawodzie nauczanym w branżowej szkole I stopnia, którego zakres odpowiada pierwszej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie nauczanym w branżowej szkole II stopnia, do której ubiegają się o przyjęcie
- Posiadają odpowiednie zaświadczenie lekarskie
Ukończenie branżowej szkoły II stopnia umożliwia uzyskanie dyplomu zawodowego w zawodzie nauczanym na poziomie technika, po zdaniu egzaminu zawodowego w danym zawodzie, oraz uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego, a następnie kontynuację nauki na studiach.
Kształcenie w branżowej szkole II stopnia jest prowadzone w formie zaocznej.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI
Kierunek przygotowuje do eksploatowania systemów mechatronicznych w rolnictwie. Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki jest osobą, która zna zasady i korzyści z prowadzenia rolnictwa precyzyjnego, określa możliwości zastosowania systemów elektronicznych i nawigacji satelitarnej w rolnictwie, dobiera i konfiguruje systemy elektroniczne oraz urządzenia wspomagające automatyzację pracy w rolnictwie, obsługuje urządzenia i systemy agrotroniczne.
Absolwent kierunku może podejmować pracę w przedsiębiorstwach technicznej obsługi wsi i rolnictwa, samodzielnie podjąć i prowadzić działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług mechanizacyjnych, naprawczych, serwisowania i dystrybucji sprzętu rolniczego.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- ROL.08 Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Kierunek przygotowuje do organizowania i nadzorowania procesów pracy i produkcji w działalności związanej z żywieniem. Absolwent może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą oraz podejmować pracę w zakładach gastronomicznych, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia, placówkach prowadzących żywienie zbiorowe.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK OGRODNIK
Kierunek przygotowuje do kierowania pracami związanymi z uprawą, hodowlą i produkcją oraz sprzedażą roślin ogrodniczych, zakładaniem i utrzymywaniem terenów zieleni oraz pomocy w prowadzeniu badań w tym zakresie, stosowania odpowiednich zabiegów pielęgnacyjnych w określonym czasie, doboru narzędzi i sprzętu ogrodniczego do poszczególnych czynności. Absolwent znajdzie zatrudnienie w przedsiębiorstwach produkcji roślin ozdobnych oraz warzyw i owoców, szkółkach drzew sadowniczych, miejskich przedsiębiorstwach urządzania i pielęgnacji „zieleni miejskiej”, firmach zajmujące się projektowaniem, urządzaniem i serwisem terenów zielonych.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- OGR.05.Planowanie i organizacja prac ogrodniczych.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Planowane oddziały zostaną utworzone w przypadku dokonania pełnego naboru. Dopuszcza się możliwość tworzenia oddziałów łączonych za zgodą organu prowadzącego.