Technikum Nr 1 ZSSiB

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie – Skłodowskiej
Adres: 37-500 Jarosław, ul. Kraszewskiego 3, tel./fax 16 621 64 14
e-mail: zsschiosekretariat@interia.eu
strona internetowa szkoły: www.zssibjaroslaw.edu.pl
facebook

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK ANALITYK

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:  chemia

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, chemia

Analityk bada właściwości substancji, pobiera i przygotowuje próbki do badań, obsługuje nowoczesny sprzęt laboratoryjny i prowadzi dokumentację. Nauka realizowana jest w nowoczesnych laboratoriach w szkole oraz w trakcie praktyk w Polsce i za granicą. Zawód zapewnia ciekawą i stabilną pracę m.in. w laboratoriach  kryminalistycznych, naukowo - badawczych i klinicznych. Absolwenci gotowi są do podjęcia studiów m.in. w zakresie: chemii kryminalistycznej, inżynierii farmaceutycznej i kosmetologii, biotechnologii.

Realizacja innowacji w zakresie:

  • “Naturalne kosmetyki i kosmetologia” - w programie: samodzielne badanie składu preparatów kosmetycznych, poznawanie ich właściwości i zastosowania, sporządzanie kosmetyków w szkolnym laboratorium, spotkanie z kosmetologiem i wykwalifikowaną kosmetyczką oraz warsztaty z perfumiarstwa.
  • “Na tropie - czyli chemiczny detektyw” - udział w warsztatach w laboratorium kryminalistycznym i zajęciach z daktyloskopii i traseologii.
  • “I Ty możesz zostać farmaceutą” - w programie: badanie składu i tożsamości leków, sporządzanie leków tj. mikstur, emulsji, maści, zapoznanie z działalnością aptek i elementami prawa farmaceutycznego, zwiedzenie Muzeum Farmacji Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz zakładów farmaceutycznych.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • CHM.03. Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych.
  • CHM.04. Wykonywanie badań analitycznych.

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, chemia albo biologia albo plastyka

Technik technologii żywności zajmuje się opracowywaniem nowych produktów żywnościowych i technologii. Organizuje i nadzoruje proces produkcji produktów żywnościowych. Technolog produkcji, laborant, referent ds. rozliczeń produkcji, dietetyk, kierownik działu jakości, własna działalność to przykładowe stanowiska zajmowane przez absolwentów. Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają w profesjonalnie wyposażonych pracowniach szkolnych oraz podczas krajowych i zagranicznych praktyk zawodowych.

Realizacja innowacji w zakresie:

  • „Dietetyka” - warsztaty, które uczą zasad zdrowego odżywiania, a ich uczestnicy nabywają umiejętność przygotowywania jadłospisów dla wybranej diety. Potwierdzeniem udziału jest szkolny certyfikat

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
  • SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, biologia lub chemia

Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dla osób kreatywnych, chcących rozwijać swoje pasje kulinarne i poznawać nowe trendy w żywieniu, lubiących kontakt z ludźmi i dbających o zdrowy tryb życia. W trakcie nauki w naszej szkole będziesz mógł: poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych, odbywać praktyki i staże w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą, brać udział w konkursach, pokazach i warsztatach prowadzonych przez szefów kuchni. 

Realizacja innowacji w zakresie:

  • „Fitness i dietetyka” - innowacja o współpracy dietetyka z instruktorem fitness. Uczestnicy nabywają umiejętności w zakresie przygotowywania programów treningowo - żywieniowych dla osób aktywnych oraz przygotowywania programów wspomagających leczenie osób chorych i ze szczególnymi potrzebami w zakresie diety.
  • „Kelner – barman” - propozycja dla osób, które chcą poznać tajniki przygotowywania napojów mieszanych i zdobyć dodatkowe kwalifikacje zawodowe, takie jak: organizacja pracy w barze, podstawy zarządzania barem i mixologia.
  • „Dieta śródziemnomorska” - uczestnicy poznają cechy charakterystyczne kuchni śródziemnomorskiej: jej styl, smak i walory prozdrowotne, rozwijają swoją kreatywność oraz nabywają praktyczne umiejętności opracowywania receptur
    i  sporządzania potraw kuchni śródziemnomorskiej.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Dodatkowe umiejętności:

  • „Barista – profesjonalne parzenie kawy” - realizowane w ramach programu nauczania dla zawodu i poświadczone na świadectwie.

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK USŁUG FRYZJERSKICH

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, biologia albo chemia, plastyka

Dobry technik usług fryzjerskich zawsze znajdzie zatrudnienie w damskich i męskich salonach fryzjerskich, może prowadzić własną działalność gospodarczą. Kształtowanie wizerunku innych osób, możliwość rozwoju własnych talentów artystycznych i kreatywności, wysokie zarobki i nabywanie doświadczenia to składowe sukcesu branży fryzjerskiej. Uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności w szkolnych pracowniach, podczas praktyk krajowych i zagranicznych, uczestnicząc w konkursach, pokazach mistrzów fryzjerstwa oraz targach fryzjersko-kosmetycznych.

Realizacja innowacji w zakresie:

  • „Stylizacja paznokci” - propozycja dla osób, które chcą poznać tajniki manicure i zdobyć dodatkowe kwalifikacje zawodowe. Program innowacji obejmuje: metody i sposoby stylizacji paznokci, zasady doboru właściwych akcesoriów, preparatów i kosmetyków do wykonania manicure na różne okazje oraz warsztaty  w zakresie stylizacji paznokci metodą hybrydową.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich.
  • FRK.03. Projektowanie i wykonywanie fryzur.

Dodatkowe umiejętności:

  • “Elementy wizażu” - realizowane w ramach programu nauczania dla zawodu i poświadczone na świadectwie.

    W ramach certyfikowanych szkoleń i warsztatów:

    • „Make – up artist”
    • „Young Barber”
    • „Podstawy charakteryzacji”
    • „Stylizacja rzęs i brwi”

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK HOTELARSTWA

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski

Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia albo plastyka

Istotą tego zawodu jest przede wszystkim kontakt z drugim człowiekiem, kreatywność, a także umiejętność podejmowania odpowiednich decyzji. Kierunek ten łączy w sobie 3 zawody: hotelarz, kelner, organizator turystyki. Gwarantujemy wysoki poziom kształcenia ogólnego i zawodowego, przygotowujemy przyszłych pracowników branży hotelarskiej, gastronomicznej i turystycznej, którzy mają możliwość pracy w obiektach noclegowych, biurach podróży, centrach informacji turystycznej, lotniskach.

Realizacja innowacji pedagogicznej w zakresie:

  • “Organizator turystyki” - warsztaty z geografii turystycznej oraz  projektowania i organizowania imprez i usług turystycznych.
  • “Reklama w biznesie” -  warsztaty projektowania reklamy internetowej, tworzenia spotów reklamowych, projektowania ulotek, wizytówek, plakatów itp., tworzenia gadżetów reklamowych, obróbki zdjęć,  planowania kampanii reklamowej, wykorzystania druku 3D w reklamie.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji.

Dodatkowe umiejętności:

  • Realizowane w ramach programu nauczania dla zawodu i poświadczone na świadectwie:

    • ”Animator czasu wolnego”
    • “Obsługa kelnerska”

    W ramach kursów:

    - “Steward/stewardessa”

    - “Rezydent turystyczny”

    - “Pilot wycieczek”

    - “Obsługa kas fiskalnych i terminali płatniczych”

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

* Planowane oddziały zostaną utworzone w przypadku dokonania pełnego naboru. Dopuszcza się możliwość tworzenia oddziałów łączonych za zgodą organu prowadzącego.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Budynek szkoły

    Budynek szkoły

  • Powiększ zdjęcie Tarcza_ZSSiB

    Tarcza_ZSSiB

  • Powiększ zdjęcie Sukcesy na konkursach i olimpiadach

    Sukcesy na konkursach i olimpiadach

  • Powiększ zdjęcie Lokalne Centrum Wolontariatu

    Lokalne Centrum Wolontariatu

  • Powiększ zdjęcie Technik reklamy

    Technik reklamy

  • Powiększ zdjęcie Technik reklamy

    Technik reklamy

  • Powiększ zdjęcie Technik reklamy

    Technik reklamy

  • Powiększ zdjęcie Technik reklamy

    Technik reklamy

  • Powiększ zdjęcie Technik analityk

    Technik analityk

  • Powiększ zdjęcie Technik analityk

    Technik analityk

  • Powiększ zdjęcie Technik analityk

    Technik analityk

  • Powiększ zdjęcie Technik analityk

    Technik analityk

  • Powiększ zdjęcie Technik technologii żywności

    Technik technologii żywności

  • Powiększ zdjęcie Technik technologii żywności

    Technik technologii żywności

  • Powiększ zdjęcie Technik technologii żywności

    Technik technologii żywności

  • Powiększ zdjęcie Technik technologii żywności

    Technik technologii żywności

  • Powiększ zdjęcie Technik żywienia i usług gastronomicznych

    Technik żywienia i usług gastronomicznych

  • Powiększ zdjęcie Technik żywienia i usług gastronomicznych

    Technik żywienia i usług gastronomicznych

  • Powiększ zdjęcie Technik żywienia i usług gastronomicznych

    Technik żywienia i usług gastronomicznych

  • Powiększ zdjęcie Technik żywienia i usług gastronomicznych

    Technik żywienia i usług gastronomicznych

  • Powiększ zdjęcie Technik hotelarstwa

    Technik hotelarstwa

  • Powiększ zdjęcie Technik hotelarstwa

    Technik hotelarstwa

  • Powiększ zdjęcie Technik hotelarstwa

    Technik hotelarstwa

  • Powiększ zdjęcie Technik hotelarstwa

    Technik hotelarstwa

  • Powiększ zdjęcie Technik usług fryzjerskich

    Technik usług fryzjerskich

  • Powiększ zdjęcie Technik usług fryzjerskich

    Technik usług fryzjerskich

  • Powiększ zdjęcie Technik usług fryzjerskich

    Technik usług fryzjerskich

  • Powiększ zdjęcie Technik usług fryzjerskich

    Technik usług fryzjerskich

  • Powiększ zdjęcie Technik hotelarstwa

    Technik hotelarstwa