Technikum Nr 1 ZSSChiO

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie – Skłodowskiej
Adres: 37-500 Jarosław, ul. Kraszewskiego 3, tel./fax 16 621 64 14
e-mail: zsschiosekretariat@interia.eu
strona internetowa szkoły: www.zsschiojaroslaw.edu.pl
facebook

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK ANALITYK

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:  chemia i biologia
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, chemia

Technik analityk to zawód zapewniający ciekawą i stabilną pracę w laboratoriach medycznych, kryminalistycznych, spożywczych, ochrony środowiska, archeologicznych i wielu innych. Uczniowie zdobywają umiejętności praktyczne w nowoczesnym szkolnym laboratorium, na praktykach w Polsce i za granicą oraz uczestnicząc w zajęciach na wyższych uczelniach. Ukończenie kierunku umożliwia kontynuację nauki na wielu kierunkach studiów wyższych tj. farmacja, medycyna, chemia, analityka medyczna, biotechnologia, analiza żywności, kosmetologia.

Realizacja innowacji w zakresie:

  • leki i suplementy diety - „I Ty możesz zostać farmaceutą”

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • CHM.03. Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych
  • CHM.04. Wykonywanie badań analitycznych

Wymagana minimalna ilość punktów: 80

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: chemia i język angielski
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, chemia

Przemysł spożywczy w Polsce zatrudnia ponad 500 tys. osób i ciągle się rozwija. Miejscem pracy technologa żywności może być zarówno klimatyzowane biuro i wygodny fotel, jak i sterylne laboratorium czy hala produkcyjna, w której funkcjonują systemy jakości.  Technolog produkcji, laborant, referent ds. rozliczeń  produkcji, dietetyk, kierownik działu jakości to przykładowe stanowiska zajmowane przez technologów. Umiejętności praktyczne  uczniowie zdobywają w szkolnych pracowniach oraz podczas krajowych i zagranicznych praktyk zawodowych.

Realizacja innowacji w zakresie:

  • dietetyka

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
  • SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: biologia i język angielski
Przedmioty punktowane: 
język polski, język angielski, matematyka, biologia

Technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi sporządzać potrawy i napoje oraz zaplanować i zrealizować usługę gastronomiczną. Może pracować w różnych zakładach gastronomicznych i firmach cateringowych. Może prowadzić własną firmę gastronomiczną lub szkoleniową oraz blog kulinarny. Uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności w nowoczesnych szkolnych pracowniach, w czasie praktyk krajowych i zagranicznych, podczas warsztatów z mistrzami oraz kursów organizowanych przez szkołę (np. baristycznym, carvingu, kuchni molekularnej).

Realizacja innowacji w zakresie:

  • dieta śródziemnomorska

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Dodatkowe umiejętności:

  • barista - profesjonalne parzenie kawy

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK USŁUG FRYZJERSKICH

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: chemia i język angielski
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, chemia

Dobry technik usług fryzjerskich zawsze znajdzie zatrudnienie i nie zmieni tego rozwój techniki czy Internetu. Kształtowanie wizerunku innych osób, możliwość rozwoju własnych talentów artystycznych i kreatywności, wysokie zarobki, prowadzenie własnego salonu to składowe sukcesu branży fryzjerskiej. Uczniowie nabywają umiejętności w szkolnych pracowniach, podczas praktyk krajowych i zagranicznych, a także uczestnicząc w konkursach, pokazach mistrzów fryzjerstwa oraz targach fryzjersko-kosmetycznych.

Realizacja innowacji w zakresie:

  • stylizacja paznokci - szkolenie prowadzone przez firmę Pierre Rene Professional

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich
  • FRK.03. Projektowanie i wykonywanie fryzur

Dodatkowe umiejętności:

  • elementy wizażu

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK USŁUG KELNERSKICH

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:  geografia i język angielski
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia

Profesjonalny kelner jest wizytówką zakładu. Wykonuje czynności związane z kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz obsługą przyjęć okolicznościowych, kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji itp. Jest też przygotowany do podjęcia pracy barmana.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
  • HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych

Dodatkowe umiejętności:

  • barista - profesjonalne parzenie kawy

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK HOTELARSTWA

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: geografia i język angielski
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia

Technik hotelarstwa to atrakcyjna i urozmaicona praca dająca możliwość poznawania nowych ludzi, motywująca do nauki języków obcych, rozwijająca umiejętności komunikacyjne i marketingowe, wykorzystująca media społecznościowe i inne możliwości Internetu. Technik hotelarz może prowadzić własny hotel lub biuro podróży. Uczniowie zdobywają umiejętności w szkolnych pracowniach, na praktykach w Polsce i za granicą oraz uczestnicząc w zajęciach na wyższych uczelniach.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji

Dodatkowe umiejętności:

  • animacja czasu wolnego – organizacja zabaw, konkursów, przyjęć plenerowych

Wymagana minimalna ilość punktów: 60

Czytaj więcej 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Planowane oddziały zostaną utworzone w przypadku dokonania pełnego naboru. Dopuszcza się możliwość tworzenia oddziałów łączonych za zgodą organu prowadzącego.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Budynek szkoły

    Budynek szkoły

  • Powiększ zdjęcie ZŁOTY PRYM

    ZŁOTY PRYM

  • Powiększ zdjęcie Reprezentanci Technikum Nr 1

    Reprezentanci Technikum Nr 1

  • Powiększ zdjęcie Dni Otwarte

    Dni Otwarte

  • Powiększ zdjęcie Technik analityk

    Technik analityk

  • Powiększ zdjęcie Technik analityk

    Technik analityk

  • Powiększ zdjęcie Technik analityk

    Technik analityk

  • Powiększ zdjęcie Technik analityk

    Technik analityk

  • Powiększ zdjęcie Technik technologii żywności

    Technik technologii żywności

  • Powiększ zdjęcie Technik technologii żywności

    Technik technologii żywności

  • Powiększ zdjęcie Technik technologii żywności

    Technik technologii żywności

  • Powiększ zdjęcie Technik technologii żywności

    Technik technologii żywności

  • Powiększ zdjęcie Technik żywienia i usług gastronomicznych

    Technik żywienia i usług gastronomicznych

  • Powiększ zdjęcie Technik żywienia i usług gastronomicznych

    Technik żywienia i usług gastronomicznych

  • Powiększ zdjęcie Technik żywienia i usług gastronomicznych

    Technik żywienia i usług gastronomicznych

  • Powiększ zdjęcie Technik żywienia i usług gastronomicznych

    Technik żywienia i usług gastronomicznych

  • Powiększ zdjęcie Technik usług kelnerskich

    Technik usług kelnerskich

  • Powiększ zdjęcie Technik usług kelnerskich

    Technik usług kelnerskich

  • Powiększ zdjęcie Technik usług kelnerskich

    Technik usług kelnerskich

  • Powiększ zdjęcie Technik usług kelnerskich

    Technik usług kelnerskich

  • Powiększ zdjęcie Technik hotelarstwa

    Technik hotelarstwa

  • Powiększ zdjęcie Technik hotelarstwa

    Technik hotelarstwa

  • Powiększ zdjęcie Technik hotelarstwa

    Technik hotelarstwa

  • Powiększ zdjęcie Technik hotelarstwa

    Technik hotelarstwa

  • Powiększ zdjęcie Technik usług fryzjerskich

    Technik usług fryzjerskich

  • Powiększ zdjęcie Technik usług fryzjerskich

    Technik usług fryzjerskich

  • Powiększ zdjęcie Technik usług fryzjerskich

    Technik usług fryzjerskich

  • Powiększ zdjęcie Technik usług fryzjerskich

    Technik usług fryzjerskich