Technikum Nr 1 ZSSCHiO

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie – Skłodowskiej
Adres: 37-500 Jarosław, ul. Kraszewskiego 3, tel./fax 16 621 64 14
e-mail: zsschiosekretariat@interia.eu
strona internetowa szkoły: www.zsschiojaroslaw.edu.pl
facebook

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Kierunki kształcenia dla gimnazjalistów i ósmoklasistów

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK ANALITYK

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • AU.59. Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych.
  • AU. 60. Wykonywanie badań analitycznych.

Przedmioty rozszerzone: chemia, biologia
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, chemia

Technik analityk to zawód zapewniający ciekawą i stabilną pracę w laboratoriach medycznych, kryminalistycznych, spożywczych, ochrony środowiska, archeologicznych i wielu innych. Uczniowie zdobywają umiejętności praktyczne w nowoczesnym szkolnym laboratorium, na praktykach w Polsce i za granicą oraz uczestnicząc w zajęciach na wyższych uczelniach. Ukończenie kierunku umożliwia kontynuację nauki na wielu kierunkach studiów wyższych tj. farmacja, medycyna, chemia, analityka medyczna, biotechnologia, analiza żywności, kosmetologia.
Innowacja „Kosmetologia”: Uczestnicząc w tej innowacji poznasz składniki preparatów kosmetycznych, ich właściwości i zastosowanie. Będziesz sporządzał kremy, mydła i olejki eteryczne. Nabędziesz umiejętności przydatne do kontynuowania nauki na kosmetologii oraz takie, które możesz wykorzystać dbając o własną urodę.
Innowacja „I Ty możesz zostać farmaceutą”. Dzięki realizacji tej innowacji zdobędziesz nowe umiejętności związane z pracą w laboratorium poprzez samodzielne badanie składu i tożsamości leków, sporządzanie maści itp. Nauczysz się jak świadomie i umiejętnie stosować leki i suplementy diety, zapoznasz się z działalnością aptek i zakładów farmaceutycznych.

Wymagana minimalna ilość punktów - 80

Czytaj więcej

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych.
  • TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.

Przedmioty rozszerzone: język angielski, chemia.
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, chemia.

Przemysł spożywczy w Polsce zatrudnia ponad 500 tys. osób i ciągle się rozwija. Miejscem pracy technologa żywności może być zarówno klimatyzowane biuro i wygodny fotel, jak i sterylne laboratorium czy hala produkcyjna, w której funkcjonują systemy jakości. Technolog produkcji, laborant, referent ds. rozliczeń produkcji, dietetyk, kierownik działu jakości to przykładowe stanowiska zajmowane przez technologów. Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają w szkolnych pracowniach oraz podczas krajowych i zagranicznych praktyk zawodowych.
Innowacja „Dietetyka”: Uczestnicząc w innowacji poznasz zasady żywienia dietetycznego, w tym dietę łatwostrawną i niskoenergetyczną. Będziesz przygotowywać jadłospisy korzystając z pomocy doświadczonego dietetyka. Podczas warsztatów przygotujesz zestaw całodziennych posiłków dla wybranej diety. Otrzymasz szkolny certyfikat potwierdzający udział w programie.

Wymagana minimalna ilość punktów - 60

Czytaj więcej

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • TG. 07. Sporządzanie potraw i napojów.
  • TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Przedmioty rozszerzone: język angielski, biologia.
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, biologia.

Technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi sporządzać potrawy i napoje oraz zaplanować i zrealizować usługę gastronomiczną. Może pracować w różnych zakładach gastronomicznych i firmach cateringowych. Może prowadzić własną firmy gastronomiczną lub szkoleniową oraz blog kulinarny. Uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności w nowoczesnych szkolnych pracowniach, w czasie praktyk krajowych i zagranicznych, podczas warsztatów z mistrzami oraz kursów organizowanych przez szkołę (np. baristycznym, carvingu, kuchni molekularnej).
Innowacja „Kuchnia śródziemnomorska”. Wspólnie ze specjalistami przygotujesz potrawy tej kuchni. Będziesz uczestniczyć w degustacji potraw śródziemnomorskich w restauracji oraz otrzymasz szkolny certyfikat potwierdzający udział w programie. Moda na kuchnię śródziemnomorską i jej walory zdrowotne sprawiają, że wiele restauracji serwuje potrawy tej kuchni a ich właściciele poszukują specjalistów.

Wymagana minimalna ilość punktów - 60

Czytaj więcej

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KELNER

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • TG. 10. Wykonywanie usług kelnerskich.
  • TG.11. Organizacja usług gastronomicznych.

Przedmioty rozszerzone: język angielski, geografia.
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia.

Profesjonalny kelner jest wizytówką zakładu. Wykonuje czynności związane z kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz obsługą przyjęć okolicznościowych, kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji itp. Zawód kelner to atrakcyjne miejsca pracy, bezpośredni kontakt z klientami, wysokie zarobki oraz możliwości rozwoju zawodowego i awansu od kierownika sali, przez menadżera do stanowiska dyrektora.
Innowacja „Barman” to możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacji oczekiwanych przez pracodawców. Wiedza połączona z ćwiczeniami praktycznymi pozwoli Ci poznać zasady komponowania napojów mieszanych, sposoby ich dekoracji i podawania. Będziesz ćwiczyć tajniki miksologii czyli łączenia ze sobą składników w taki sposób, aby otrzymać napój o wyrafinowanym smaku i wyglądzie.

Wymagana minimalna ilość punktów - 60

Czytaj więcej

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK HOTELARSTWA

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • TG.12. Planowanie i realizacja usług w recepcji.
  • TG. 13. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

Przedmioty rozszerzone: język angielski, geografia.
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografia.

Technik hotelarstwa to atrakcyjna i urozmaicona praca dająca możliwość poznawania nowych ludzi, motywująca do nauki języków obcych, rozwijająca umiejętności komunikacyjne i marketingowe, wykorzystująca media społecznościowe i inne możliwości internetu. Technik hotelarz może prowadzić własny hotel lub biuro podróży. Uczniowie zdobywają umiejętności w szkolnych pracowniach, na praktykach w Polsce i za granicą oraz uczestnicząc w zajęciach na wyższych uczelniach.
Innowacja „Animator czasu wolnego” umożliwia zdobycie dodatkowych kwalifikacji poszukiwanych przez pracodawców. Nauczysz się jak organizować zabawy, konkursy, przyjęcia plenerowe. Zdobędziesz umiejętności organizacji czasu różnych grup wiekowych i osób niepełnosprawnych. Poznasz różnorodne formy zdrowego spędzania czasu wolnego, techniki i metody pracy w grupie. Rozwiniesz swoje umiejętności komunikacyjne.

Wymagana minimalna ilość punktów - 60

Czytaj więcej

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TECHNIK USŁUG FRYZJERSKICH

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • AU.21. Wykonywanie zabiegów fryzjerskich.
  • AU.26. Projektowanie fryzur.

Przedmioty rozszerzone: język angielski, chemia.
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, chemia.

Dobry technik usług fryzjerskich zawsze znajdzie zatrudnienie i nie zmieni tego rozwój techniki czy Internetu. Kształtowanie wizerunku innych osób, możliwość rozwoju własnych talentów artystycznych i kreatywności, wysokie zarobki, prowadzenie własnego salonu to składowe sukcesu branży fryzjerskiej. Uczniowie nabywają umiejętności w szkolnych pracowniach, podczas praktyk krajowych i zagranicznych, a także uczestnicząc w konkursach, pokazach mistrzów fryzjerstwa oraz targach fryzjersko-kosmetycznych.
Innowacja „Sztuka makijażu”: Uczestnicząc w zajęciach zdobędziesz umiejętność wykonywania prawidłowego makijażu na różne okazje. Będziesz uczestniczyć w szkoleniu organizowanym przez firmę Pierre Rene Professional. Ukończysz program pokazem makijażu wykonanym na modelce i otrzymasz certyfikat uczestnictwa w innowacji.
Innowacja „Stylizacja paznokci: Poznasz metody i sposoby stylizacji paznokci. Będziesz uczestniczyć w szkoleniu organizowanym przez firmę Pierre Rene Professional. Podczas warsztatów zdobędziesz umiejętność wykonywania stylizacji paznokci metodą hybrydową. Ukończysz program pokazem manicure wykonanym na modelce i otrzymasz certyfikat uczestnictwa w innowacji.

Wymagana minimalna ilość punktów - 60

Czytaj więcej 

* Planowane oddziały zostaną utworzone w przypadku dokonania pełnego naboru. Dopuszcza się możliwość tworzenia oddziałów łączonych za zgodą organu prowadzącego.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie budynek szkoły

    budynek szkoły

  • Powiększ zdjęcie Międzynarodowy Konkurs Szkół Gastronomicznych

    Międzynarodowy Konkurs Szkół Gastronomicznych

  • Powiększ zdjęcie 70-lecie szkoły

    70-lecie szkoły

  • Powiększ zdjęcie perfekcja w każdym calu

    perfekcja w każdym calu

  • Powiększ zdjęcie w pełnej gotowości

    w pełnej gotowości

  • Powiększ zdjęcie czy ta reakcja nigdy się nie skończy...

    czy ta reakcja nigdy się nie skończy...

  • Powiększ zdjęcie na laboratorium jest fajnie

    na laboratorium jest fajnie

  • Powiększ zdjęcie praktyka w Dreźnie

    praktyka w Dreźnie

  • Powiększ zdjęcie zajęcia na wyższej uczelni

    zajęcia na wyższej uczelni

  • Powiększ zdjęcie animator czasu wolnego

    animator czasu wolnego

  • Powiększ zdjęcie Animator czasu wolnego

    Animator czasu wolnego

  • Powiększ zdjęcie testujemy SPA

    testujemy SPA

  • Powiększ zdjęcie uczymy się od najlepszych

    uczymy się od najlepszych

  • Powiększ zdjęcie dobra dieta to podstawa

    dobra dieta to podstawa

  • Powiększ zdjęcie praktyka w Rimini

    praktyka w Rimini

  • Powiększ zdjęcie uczymy młodszych

    uczymy młodszych

  • Powiększ zdjęcie warsztaty z mistrzem w szkolnej pracowni

    warsztaty z mistrzem w szkolnej pracowni

  • Powiększ zdjęcie dzień otwarty Szkoły

    dzień otwarty Szkoły

  • Powiększ zdjęcie prezentacja naszych umiejętności

    prezentacja naszych umiejętności

  • Powiększ zdjęcie w szkolnej pracowni

    w szkolnej pracowni

  • Powiększ zdjęcie warsztaty z makijażu

    warsztaty z makijażu

  • Powiększ zdjęcie czary w kuchni molekularnej

    czary w kuchni molekularnej

  • Powiększ zdjęcie piknik rodzinny na podwórku szkolnym

    piknik rodzinny na podwórku szkolnym

  • Powiększ zdjęcie sztuka carvingu w naszym wykonaniu

    sztuka carvingu w naszym wykonaniu

  • Powiększ zdjęcie w świecie makaronu

    w świecie makaronu