Elektroniczny przewodnik edukacyjny
Technikum Nr 2 ZSZiR
Zespół Szkół Zawodowych i Rolniczych im. A. Mickiewicza
Adres: 37-550 Radymno, ul. Złota Góra 13, tel./fax 16 628 10 21
e-mail: zsoiz@radymno.edu.pl
strona internetowa szkoły: www.zsoiz.radymno.edu.pl
facebook
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI
Innowacje: programy i wnioski unijne
Uczeń nabędzie umiejętności przygotowania i samodzielnego opracowania wniosków o płatności bezpośrednie, wniosku na młodego rolnika, modernizacji małych gospodarstw rolnych i innych programów unijnych.
Przedmioty rozszerzone: język angielski, geografia
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, technika
Absolwent kierunku może podejmować pracę w przedsiębiorstwach technicznej obsługi wsi i rolnictwa, samodzielnie podjąć i prowadzić działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług mechanizacyjnych, naprawczych, serwisowania i dystrybucji sprzętu rolniczego. Możliwość zdobycia dodatkowych uprawnień w ramach kursów: operatora wózka jezdniowego, operatora kombajnu.
Uczniowie zdobędą wiedzę na temat systemów informatycznych wykorzystywanych w rolnictwie, zastosowania nowych technologii upraw, stosowania zasad precyzyjnego rolnictwa oraz wykorzystania sprzętu sterowanego za pomocą systemów informatycznych. Innowacje będą realizowane przy współpracy z Wydziałem Biologiczno – Rolniczym Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- ROL.02 Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie.
- ROL.08 Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie.
Dodatkowe kwalifikacje:
- prawo jazdy kategorii B i T
Wymagana minimalna ilość punktów: 50
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Innowacja: dietetyka
Uczeń zdobędzie wiedzę na temat sposobów opracowywania diet, jadłospisu dla poszczególnych grup ludności zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz stanem zdrowia. Pozyska wiedzę na temat sposób prawidłowego odżywiania, łączenia i zamiany produktów.
Przedmioty rozszerzone: język angielski, biologia
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, technika
Kierunek przygotowuje do organizowania i nadzorowania procesów pracy i produkcji w działalności związanej z żywieniem. Absolwent może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą oraz podejmować pracę w zakładach gastronomicznych. Uczeń uzyskuje możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności: kelnerskich i barmańskich.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań.
- HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Wymagana minimalna ilość punktów: 50
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK HODOWCA KONI
Innowacja: agroturystyka
Innowacja z agroturystyki obejmuje zakres organizacji usług turystycznych, obsługi konsumenta, hotelarstwa, aktywnych form rekreacji oraz architektury wnętrz i krajobrazu gospodarstwa agroturystycznego. Innowacja będzie realizowana przy współpracy z Uniwersytetem Rzeszowskim, ośrodkami jeździeckimi, stajniami oraz gospodarstwami agroturystycznymi.
Przedmioty rozszerzone: język angielski, biologia
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, technika
Kierunek przygotowuje do organizacji hodowli i szkolenia koni. Absolwent może podjąć pracę w przedsiębiorstwach specjalizujących się w chowie, hodowli i użytkowaniu koni, w stadninach i szkółkach jeździeckich, w ośrodkach zajmujących się hipoterapią oraz w gospodarstwach agroturystycznych a także jako instruktor rekreacji konnej, sędzia lub organizator imprez jeździeckich.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- ROL. 06 Organizacja chowu i hodowli koni.
- ROL. 07. Szkolenie i użytkowanie koni.
Wymagana minimalna ilość punktów: 50
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK WETERYNARII
Przedmioty rozszerzone: język angielski, biologia
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, technika
Kierunek przygotowuje do prowadzenia chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących, wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt, diagnozowania, profilaktyki i leczenia chorób zwierząt. Technik weterynarii może pracować jako pomocnik lekarza weterynarii w przychodniach i lecznicach dla zwierząt, w ogrodach zoologicznych, schroniskach, fermach przemysłowych, zakładach hodowli i unasieniania zwierząt, zakładach przetwórstwa spożywczego,
w weterynaryjnej inspekcji pracy oraz nadzorze sanitarno-weterynaryjnym. Absolwent może m. in. podjąć pracę jako specjalista w zakresie zabiegów kosmetycznych u zwierząt gospodarskich oraz zwierząt towarzyszących.
Zdobyte wykształcenie umożliwia również samodzielne prowadzenie gospodarstwa rolniczego lub zatrudnienie w firmach związanych z agrobiznesem.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- ROL.11 Prowadzenie chowu i inseminacji zwierząt.
- ROL.12 Wykonywanie weterynaryjnych czynności pomocniczych.
Dodatkowe kwalifikacje:
- prawa jazdy kategorii B.
Wymagana minimalna ilość punktów: 50
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK ROLNIK
Przedmioty rozszerzone: język angielski, geografia
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, technika
Kierunek przygotowuje do prowadzenia oraz organizacji i nadzorowania produkcji rolniczej, prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych a także prowadzić własną rolniczą działalność gospodarczą.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej.
- ROL.10. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej.
Dodatkowe kwalifikacje:
- prawo jazdy kategorii T.
Wymagana minimalna ilość punktów: 50
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK URZĄDZEŃ I SYSTEMÓW ENERGETYKI ODNAWIALNEJ
Przedmioty rozszerzone: język angielski, geografia
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, technika
Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej to stosunkowo nowy, przyszłościowy i szerokoprofilowy zawód. Jest odpowiedzią na nowe zapotrzebowanie współczesnego rynku pracy. Kierunek przygotowuje do montażu, uruchamiania i eksploatacji urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, wykonywania konserwacji oraz napraw urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, dokonywania oceny oddziaływana urządzeń i systemów energetyki odnawialnej na środowisko. Absolwenci znajdą zatrudnienie w przedsiębiorstwach budowlanych i instalacyjnych, firmach doradczych branży energetycznej, biurach projektowych a także prowadzić własną działalność gospodarczą.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- ELE.10. Montaż i uruchamianie urządzeń i systemów energetyki odnawialnej.
- ELE.11. Eksploatacja urządzeń i systemów energetyki odnawialnej.
Wymagana minimalna ilość punktów: 50
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU
Przedmioty rozszerzone: język angielski, geografia
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, technika
To kierunek, który łączy w sobie wiedzę teoretyczną z zakresu nauk technicznych i przyrodniczych, ale również kształtuje wrażliwość na piękno i estetykę krajobrazu. Kierunek przygotowuje do projektowania, urządzania, pielęgnacji oraz organizacji prac związanych z budową oraz konserwacją roślinnych obiektów architektury krajobrazu. Absolwent znajdzie zatrudnienie w przedsiębiorstwach, pod nadzorem których znajdują się tereny zieleni, w biurach i instytucjach zajmujących się projektowaniem i zagospodarowaniem terenów zieleni, gospodarstwach szkółkarskich, biurach i organizacjach zajmujących się konserwacją i pielęgnacją terenów zieleni, w wydziałach architektury, w firmach zajmujących się aranżacją terenów zieleni.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- ORG.03. Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu.
- ORG.04. Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu.
Wymagana minimalna ilość punktów: 50
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIK TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH
Przedmioty rozszerzone: język angielski, geografia
Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, technika
To zawód poszukiwany na krajowym rynku pracy a także na terenie UE. Turystyka wiejska to każda forma turystyki odbywająca się w środowisku wiejskim i wykorzystująca jego walory takie jak przyroda, krajobraz, kultura, zabudowa, które są tu główną atrakcją. Kierunek przygotowuje do prowadzenia działalności turystycznej na obszarach wiejskich oraz prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego. Absolwent znajdzie zatrudnienie w biurach turystycznych, hotelach, pensjonatach, biurach obsługi ruchu turystycznego na wsi. Może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą, gospodarstwo rolne lub agroturystyczne a także kontynuować naukę na kierunkach turystyka i rekreacja, rolniczych, przyrodniczych lub innych.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- HTG.09. Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich.
- HTG.10. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego.
Wymagana minimalna ilość punktów: 50
*możliwość zakwaterowania w internacie (Bursa Jarosław)
* Planowane oddziały zostaną utworzone w przypadku dokonania pełnego naboru. Dopuszcza się możliwość tworzenia oddziałów łączonych za zgodą organu prowadzącego.